Christine SpitenComment

Alternatives to plastic

Christine SpitenComment

Hvert år produseres det omtrent 300 millioner tonn plast. Plast som brukes til å produsere alt fra bæreposer til proteser, og det er plast i det meste av produktene vi omgir oss med i det daglige.

Dette er et stort handlenett, som er minst like sterk som en handlepose av plast. Den er genial å feste på nøkkelknippet - da er den alltid med:)

Dette er et stort handlenett, som er minst like sterk som en handlepose av plast. Den er genial å feste på nøkkelknippet - da er den alltid med:)

Plast er et fantastisk materiale - det kan formes til hva som helst, veier lite, er slitesterkt og det er laget for å vare. Noen typer plast kan faktisk vare opp til 650 år før det brytes ned! Den type plast benyttes blant annet til fiskeutstyr som garn og snøre. Men - tilbake til mer hverdagsprodukter og hva VI som forbrukere kan gjøre for å redusere bruken av plast. Det er ikke lett å unngå å bruke plast, men det finnes alternative materialer som bl.a bambus, tekstil, papir og glass - avhengig av hvilket produkt materialet skal benyttes til, såklart.

Det er en jungel for oss forbrukere å orientere oss i, og det er ikke lett å leve et plastfritt liv. Flere har prøvd! 

Plast består av ulike stoffer som er påvist helseskadelige. Folkehelseinstituttet har flere rapporter om dette her. 

Jeg har funnet frem til noen produkter som er bedre valg dersom man vil unngå disse stoffene, og vil minke forbruket vårt av plast. Ofte må man innom butikker litt utenom de vanlige for å finne slike produkter, men det finnes stadig flere steder, og det er ikke bare i de store byene heller. Etikken i Trondheim er blitt min favorittbutikk, og tilbyr mange gode alternativer innen mat og husholdningsvarer, treningstøy og hygieneartikler. 

Denne barberhøvelen er laget av resirkulerte yoghurt-begere!

Denne barberhøvelen er laget av resirkulerte yoghurt-begere!

Jeg har plukket utallige q-tips på strendene. Fordi det finnes så mange av dem der, de passerer nemlig filtrene i renseanleggene hvor de havner. 

Tannbørste av bambus og deo av saltkrystall.

Tannbørste av bambus og deo av saltkrystall.

Q-tips av papp og organisk dyrket bomull.

Q-tips av papp og organisk dyrket bomull.

Ikke kjøp nye produkter dersom de du har funker, men om du likevel skal bytte ut tannbørsten din, så kan du jo bytte til en i bambus! Over 4,7 milliarder tannbørster av plast havner hvert år i søpla, og disse har ofte BPA i selve busten og Triklosan i håndtaket - begge deler antas å være svært kreftfremkallende.

Ved å tenke gjennom forbruket sitt og se etter alternativer med mindre emballasje, bedre produksjonsprosess, bærekraftige materialer og råvarer, så blir man også mer bevisst. Og etter en liten stund, så virker det hverken tungvint eller alternativt - bare riktig:)

Co-founded and running global business strategy, brand and professional relations for Blueye Robotics, a company that has developed the Blueye Pioneer underwater drone that allow you to explore 150 meters below the ocean’s surface.

With a mission to empower ocean exploration and increase awareness about the health of marine environment and wildlife. 

Has been recognized by Forbes Magazine as 30 under 30 most important Tech Founders in 2018, Norway’s 50 most important female tech founders 2017 and 2018, Top 10 Norwegian Female Tech-Entrepreneurs 2018 and received The 2018 Womenomics Technology Award 2018.