Christine SpitenComment

Historien om plast

Christine SpitenComment

Å seile over Atlanterhavet med eXXpedition har vært FANTASTISK! Jeg sitter igjen med minner og venner for livet, og har lært mye! Nå som vi er tilbake med fast grunn under beina, skal jeg dele det mest spennende her!

I løpet av denne reisen har jeg lært mer om plast, om konsekvensene det kan påføre havet, marint liv og vår helse.
Toksikologer og marinbiologer ombord på Sea Dragon har svart på de fleste spørsmålene jeg hadde om kjemikalier og helseeffekter. I tillegg har jeg lest meg opp på plastens historie. Jeg ville vite hvordan det hele startet, hvordan dette udødelige materialet har klart å overvinne alternativene og ta over som det dominerende produktmaterialet vi omgir oss med i dagliglivet.


Jeg prøver å forstå våre vaner og hva det vil ta å endre dem. Hvor stort og synlig må et problem være for at massene skal snu? Jeg synes dette er det vanskeligste spørsmålet av dem alle.
En prat med Diana (marinbiolog) og Jan (toksikolog) tidligere i dag bekreftet at det er noe virkelig galt i vårt tankesett når det gjelder vår vilje til å gi opp vaner, eller gjøre bare den lille innsatsen det krever for å skape større endringer. 

I flere land har de innført en symbolsk avgift for en plastpose i matbutikken, og i UK ser ut til å gjøre at noen av oss tar med egne gjenbrukbare poser når de handler. Det er supert! Men som Jan sier: "Jeg ser ikke hvordan folk er villige til å endre en dårlig vane for å spare 5 pence, men ikke for å spare miljøet?" Hun overhørte en dame i butikken ta imot en plastpose og pakke bort handlenettet hun hadde tatt med, etter å ha blitt fortalt i kassa at plastposene der var gratis(!)

De akkumulerte kostnadene som påføres planeten under produksjon og håndtering av plast er så overveldende at ingen orker å tenke på det. I stedet begraver vi hodene våre i sanden. Sand fylt med plast.


Som jeg sa, har jeg lest litt om plastens historie, og er inspirert av boken Plastic Ocean av Charles Moore. Her er noe av det jeg har lært:
Oppfinnelsen av plast var et et race som pågikk på 1800-tallet, og mange prøvd uten å lykkes. De startet med naturmaterialer som utgangspunkt og kokte dem sammen med kjemikalier. Disse proto-plasttypene ble brukt til å lage produkter som var ment å vare.
Leo Baekeland laget en ny type fotografisk papir, Velox, i 1893 som han senere solgte for $ 1 million til Eastman Kodak. Han brukte pengene til å bygge et laboratorium, hvor han etter årevis med prøving og feiling, produserte en blanding av karbolsyre og formaldehyd. Begge giftige hydrokarboner. Ved begynnelsen av 1920-tallet produserte Baekelands fabrikker nesten 9 millioner pounds av plast årlig og dermed var "Plastalderen" et faktum.


Polyetylen (PE) er dominerende type av plast idag, og ble først oppfunnet i 1933 av to engelskmenn; Gibson og Fawett. I dag produseres anslagsvis 80 millioner tonn av polyetylen årlig. Det meste av det brukes i emballasje.

This is a small guide to Plastic, written by the younger brother of one of the exxpedition girls!

This is a small guide to Plastic, written by the younger brother of one of the exxpedition girls!

Nylon ble patentert i 1937. Et materiale som ofte brukes i tannbørster, og som faktisk erstattet silke i fallskjermer og flyvedrakter under 2. verdenskrig, og ikke minst tau.
Den første kommersielle plastflasken var en PVC skvisflaske designet i 1947 av Dr. Jules Montenier. Så kom plastfilmen; et billig og lettvektig materiale mye brukt for å bevare mat og holde ferskvarer friske under transport.

Ingen tvil om plast er et fantastisk materiale med tanke på vekt og dets evne til å formes. Men det forbauser meg hvordan dette fremdeles brukes til produksjon av engangsprodukter, når vi VET at det kan ta opp til 450 år før det brytes ned, mens vi bruker det til å lage produkter som skal vare 4 minutter...

Polyetylen, nylon og PVC er bare noen av de vanligste plasttypene. Andre er PFAS, PET, BPA, CR-39 .. en jungel av dem, og for de fleste av oss uten en kjemibakgrunn er det ikke lett å skille dem fra hverandre og å navigere blant produktene på butikkhyllene.

Tired of picking up q-tips. They seem to be everywhere!

Tired of picking up q-tips. They seem to be everywhere!

Plastindustrien har lykkes i å koble plastforurensning fra selve materialet og produsenten, og omskapt plastsøppel til et "folkeproblem". Et problem forskere har kjent til helt siden tidlig 80-tallet, men som ikke har lykkes i å nå ut til folket med en tydelig nok stemme til å bli hørt.
Mengden av plast på jorden øker med 300 MILLIONER TONN hvert år, hvorav ca 8 tonn ender opp i havet.
Da jeg var liten pleide jeg å sitte  timevis og plukke små gule sneglehus fra sanden og lete etter små skatter på strendene. I dag bruker jeg en like mange timer på å plukke opp havfruetårer (plast pellets), q-tips og små biter av ødelagte tau og fiskeredskap. Ingenting gjør meg mer trist og sint, enn å vite at jeg sannsynligvis aldri vil sette beina på en plastfri strand noensinne igjen.

En av de siste dagene på reisen var vi heldige å se over hundre delfiner som plutselig omringet oss, og lekte rundt baugen på Sea Dragon. Delfiner må være en av de lykkeligste artene som finnes, sånn som de hopper og leker utrettelig under overflaten. Like plutselig som de dukket opp, ble de borte. Og mens jeg satt foran på baugen, og så solen gå ned over horisonten, kom en plastflaske drivende forbi ... det var ennå 800 nautiske mil til nærmeste land - og menneske. Denne plastflasken hadde reist langt.

Vi var også hundrevis av mil fra nærmeste gyre, hvor havstrømmer samler mikroplast og søppel til en suppe. Likevel fant vi små flak og partikler av plast i trålen hver dag, og vi har talt over 500 ulike tilfeller av større biter av skrot som fløt på overflaten, som vi har logget i Marine Debris Tracker-appen.

Det er nå opp til oss, som ambassadører for havet, å gi det en tydelig stemme. En stemme som blir hørt og tatt på alvor. Vi har alle et ansvar, og ingen bidrag er for små. Det gjelder å sette ord ut i handling:)

// Click here for English version!

Co-founded and running global business strategy, brand and professional relations for Blueye Robotics, a company that has developed the Blueye Pioneer underwater drone that allow you to explore 150 meters below the ocean’s surface.

With a mission to empower ocean exploration and increase awareness about the health of marine environment and wildlife. 

Has been recognized by Forbes Magazine as 30 under 30 most important Tech Founders in 2018, Norway’s 50 most important female tech founders 2017 and 2018, Top 10 Norwegian Female Tech-Entrepreneurs 2018 and received The 2018 Womenomics Technology Award 2018.