Dangerous species and beautiful seastars

Dangerous species and beautiful seastars

Å starte en blogg når man er i Afrika med løfte om at ”her skal det komme hyppige oppdateringer med både bilder og videoer” er ikke akkurat taktisk… dekningen er så som så her. Men jeg klager ikke!

It's ok to live here for a while.. (er jeg kjip nå?)

It's ok to live here for a while.. (er jeg kjip nå?)

I flere dager har jeg fått fått muligheten til å granske livet i havet, og jeg elsker det! Det er litt som å være liten igjen, da man satt i timesvis og tittet på krabber, reker og fisk under brygga, plukket skjell og konkurrerte om å dykke dypest og plukke med seg noe fra bunnen som bevis:D 

This shell is called Conus textile. You don't want to touch this one, it will be the last thing you touch..!

This shell is called Conus textile. You don't want to touch this one, it will be the last thing you touch..!

Det er litt annerledes i Afrika, her er det korallrev med tusenvis av forskjellige fisk, sjøanemoner, sjøagurker (jepp..), sjøslanger, kråkeboller og skjell. Noen av disse er forresten så giftige at man kan dø innen 3-4 minutter hvis man er uheldig å komme borti dem.

Ett av dyrene som har tatt fullstendig pusten fra meg, er sjøstjernene - de er helt annerledes enn alle jeg har sett tidligere.

This is a Protereaster linckii.

This is a Protereaster linckii.

Culcita sp.

Culcita sp.

A different kind of Protereaster linckii.

A different kind of Protereaster linckii.

To launch a blog while in Africa, with the promise that "I'll give you frequent updates with both photos and videos" is not very tactical ... access to internet is so-so here. But I'm not complaining!

For several days I have been given the opportunity to investigate life in the sea, and I love it! It's a bit like being a kid again, when I spent hours peering at crabs, shrimps and fish under the pier, picked shells and competed to dive deepest and picking up evidence from the sea bottom:D

It is slightly different in Africa, here everything is more colourful and there are coral reefs with thousands of different fish, sea anemones, sea cucumbers (haha), sea snakes, sea urchins and shells. Some of these are so toxic that one can die within 3-4 minutes if you are unlucky enough to bump into them.

One of the animals that have completely blown me away is the starfish - they are completely different than any I've seen before. (see pics above)

Co-founded and running global business strategy, brand and professional relations for Blueye Robotics, a company that has developed the Blueye Pioneer underwater drone that allow you to explore 150 meters below the ocean’s surface.

With a mission to empower ocean exploration and increase awareness about the health of marine environment and wildlife. 

Has been recognized by Forbes Magazine as 30 under 30 most important Tech Founders in 2018, Norway’s 50 most important female tech founders 2017 and 2018, Top 10 Norwegian Female Tech-Entrepreneurs 2018 and received The 2018 Womenomics Technology Award 2018.