sail on

Interessen og kjærligheten til havet startet for alvor da jeg var 10 år og begynte å seile optimistjolle på hytta i Nevlunghavn. Jeg har alltid vært et konkurransemenneske, så jeg elsket det aktive regattamiljøet. Seiling ble straks en viktig del av livet mitt, og 3-5 dager i uka frem til jeg var 18-19 år tilbrakte jeg enten på trening ved Børsholmen og Asker Seilforening eller samlinger hos andre klubber. Hver helg reiste pappa og jeg landet rundt for å seile Norgescuper, kretsmesterskap, og større mesterskap. Jeg fikk sett mye av kysten, men dessverre var det aldri arrangementer nord for Ålesund - antagelig av praktiske årsaker.. 

Seiling er en fantastisk idrett av så mange grunner; man blir kjent med havet og lærer å lese vind, strøm og bølgene, man er ute i frisk luft og sjøsprøyt, man blir sterk - i mye vind henger man i ristroppen etter tærne og må virkelig bruke mage, rygg, armer og bein. I lite vind handler det mye om å finne riktig balanse, for å skape så lite motstand i vannet som mulig skal båten ha minimalt med volum i vannet. Det betyr at man ofte sitter i svært belastende posisjoner over lang tid, til man nesten får krampe i lår og legger. God kondisjon er viktig for en seiler, man er ofte ute på vannet i mange timer, så generell god fysisk form er viktig:)

Når jeg skriver dette, merker jeg hvor mye jeg savner å seile. Jeg gleder meg til eXXpedition; både turen fra Oslo - Stavanger nå i juli med eXXpedition Norway, og den store seilasen over Atlanteren fra Elfenbenskysten til Brasil.

Her i Zanzibar er kulturen for seiling en ganske annen, naturlig nok. De lokale bruker seilbåter først og fremst som et fremkomstmiddel når de er ute og fisker, og de senere årene når de tar med turister på "kulturopplevelser".. 

Seilbåtene deres kalles Ngalawa. De bygger dem selv av 5 ulike tresorter; mangotre, mahogni, bambus, cassurina og mangrover, der hver sort brukes til ulike deler av båten. Selve skroget er av mangotre, fordi det er et lett treverk som er mykt og lett å forme.

Local sailors on their way back from work. They usually get 10-20 fish a'day.

Local sailors on their way back from work. They usually get 10-20 fish a'day.

En gang iblant tar de båtene opp på land og brenner overflaten på skroget. Detter gjør de for å unngå at fisk og skjell spiser på treverket. 

.
Utriggerne er laget av mahogni - en veldig hard og sterk tresort som tåler støt. Disse utriggerne holder båten stabil i vannet, så den ikke tipper. Tverrliggerne er av mangrove, som er svært mykt og fleksibelt, så de ikke knekker. Bommen er av bambus - veldig sterkt, og samtidig lett slik at de enklere kan heise seilet. Til slutt er masten av cassurina, også kalt "iron tree" på grunn av dets hardhet og styrke.

De fleste bygger sine ngalawaer selv, og bare det gir dem et helt annet forhold til båtene og til seiling. Det ligger mye kultur og historie bak disse båtene. Jeg var heldig å få være med ut å fiske i en av dem.

//English:

My interest and love for the ocean can be tracked back to when I started to sail at age of 10. I loved to compete and raced 3-5 days a week until I was 18-19 years. Almost every weekend my dad and I travelled along the Norwegian coast. I got to see much of it but still the northern coast remains..

Sailing is a wonderful sport for so many reasons; you get to know the sea and learn to read wind, currents and waves, you are out in the fresh air and spray, and you become strong.

Here in Zanzibar the culture for sailing is quite different, naturally. The locals use sailboats primarily as a means of transport when they are out fishing, and in recent years as they take tourists on "culture explorations" ..

Their boats are called Nangwa. They build them themselves out of 5 different types of wood; mango, mahogany, bamboo, cassurina and mangroves, where each sort is used for different parts of the boat. The hull is of mango tree, because it is a light wood that is soft and easy to shape. Outriggers are made of mahogany - a very hard and strong wood species that can withstand shocks. These outriggers keep the boat stable in water, so it doesn't flip. Studs are of mangrove, which is very soft and flexible, so they do not break. The boom is of bamboo - very strong and lightweight so they can more easily hoist the sail. Finally, the mast is of cassurina, also called "iron tree" because of its hardness and strength.

Occasionally the boats are taken up on shore to burn the surface of the hull. They do this to avoid that fish and shellfish eat on the wood.

Co-founded and running global business strategy, brand and professional relations for Blueye Robotics, a company that has developed the Blueye Pioneer underwater drone that allow you to explore 150 meters below the ocean’s surface.

With a mission to empower ocean exploration and increase awareness about the health of marine environment and wildlife. 

Has been recognized by Forbes Magazine as 30 under 30 most important Tech Founders in 2018, Norway’s 50 most important female tech founders 2017 and 2018, Top 10 Norwegian Female Tech-Entrepreneurs 2018 and received The 2018 Womenomics Technology Award 2018.