Gratulerer - det er havets dag!

Over hele verden feires havet idag, og i år er det 'Healthy oceans, helthy planet' som er tema, med spesielt fokus på å stanse plastforsøpling i havet.

Havet binder sammen alle kontinenter på jorda, og derfor har vi et felles ansvar for å ta vare på det - og en felles rett til å leke med det, utforske det og bruke det. Havet gir oss så utrolig mye, og er kilden til luften vi puster, maten vi spiser og energien vi bruker. I tillegg gir havet oss viktige og miljøvennlige transportruter. Med andre ord har mye å takke havet for, egentlig ALT.

Likevel ser det ikke ut til at alle er klar over dette. Hvert år havner omtrent 8 millioner tonn plast i havet. Vi kan se noe av det på strender og langs kysten, men dette er bare en liten del av problemet. Mesteparten av plasten havner nemlig på bunn eller flyter som en suppe av små partikler på overflaten, der den forveksles som mat for sjøfugl og fisk. 

Heldigvis fins det mennesker som bryr seg, og som dedikerer tiden sin til å gjøre noe med dette problemet - både til opprydning og forebyggende arbeid.

Her er noen eksempler:

Nordic Ocean Watch - Surfere er gode havambassadører - NOW deler kunnskap og fremmer konkrete løsninger for å vise vei til en mer miljøvennlig livsstil.

 

 

                                                         Photo: Holdnorgerent

                                                         Photo: Holdnorgerent

Strandryddedagen arrangert hvert år av HoldNorgeRent. I år var over 20 000 frivillige med på å rydde Norges strender.

                                                                    Photo: Boyan Slat

                                                                    Photo: Boyan Slat

The Ocean Cleanup-project av Boyan Slat - den unge nederlenderen har blåst de store gutta av banen med sin geniale løsning for å samle søppelet som flyter på havoverflaten.

                                                                        photo: Infinitum 

                                                                        photo: Infinitum 

Panteordningen til INFINITUM Movement

Co-founded and running global business strategy, brand and professional relations for Blueye Robotics, a company that has developed the Blueye Pioneer underwater drone that allow you to explore 150 meters below the ocean’s surface.

With a mission to empower ocean exploration and increase awareness about the health of marine environment and wildlife. 

Has been recognized by Forbes Magazine as 30 under 30 most important Tech Founders in 2018, Norway’s 50 most important female tech founders 2017 and 2018, Top 10 Norwegian Female Tech-Entrepreneurs 2018 and received The 2018 Womenomics Technology Award 2018.