The young girls and the sea

This is Malín - just as hardcore as she looks.

This is Malín - just as hardcore as she looks.

En gang tidligere i år - jeg husker ikke helt når, men det var snø i langs veiene - traff jeg Malín Jacob i caféen på Mesh i Oslo. Malín er miljøverner, friluftselsker og krysset Atlantern med eXXpedition ifjor. Planen var å diskutere eXXpedition og Atlanterhavskrysning over en IPA. 

Det var da Malín foreslo å ta hele konseptet hjem til Norge, og seile langs norskekysten for å skape engasjement rundt havet og marin forsøpling. GOD IDÉ! 

Noen måneder senere var eXXpedition Norge klar og 7. Juli kastet vi loss i Kongen Marina i Oslo. Vi satt kurs mot Stavanger med planer om å stoppe underveis, innom havner der det er folk og få flest mulig engasjert i havet. Vi fikk låne regattabåten, Sons of Hurricanes (en flott båt for et crew med bare jenter som håpet på færrest mulig orkaner..), og gode hjelpere som Stormberg, Viking Footwear, Infinitum og NOW støttet med utstyr vi trengte. Takk!

JACKETS AND T-SHIRTS FROM STORMBERG, SHOES FROM VIKING FOOTWEAR.

JACKETS AND T-SHIRTS FROM STORMBERG, SHOES FROM VIKING FOOTWEAR.

Ferden gikk fra Oslo - Horten - Stavern - Arendal - Kristiansand - Harkmark - Mandal - Stavanger (Jæren) og tilbake. På grunn av liten storm midt i fleisen om Lindesnes var vi nødt til å forlate båten i Harkmark og ta buss (!) fra Mandal - Stavanger. 

Bracelet made of fish net found on the beach. Reduce - reuse(!!) - recycle :)

Bracelet made of fish net found on the beach. Reduce - reuse(!!) - recycle :)

Horten som første stopp var fantastisk å komme til. Vi var litt nervøse for å legge til i første havn uten en erfaren kaptein, men Iselin hadde full kontroll. Det beste med å komme i land når man har vært på båt i mange timer, er å kjenne bakken under beina, spise og drikke. Vi hadde planlagt å koke sammen noe enkel mat og ta vår første ankerdram i båten, men da vi kom fram ble vi møtt av mormor som spanderte både middag og ankerdram på brygga! Mormorer er gode å ha:))

Fra Horten seilte vi videre neste morgen til Stavern - her plukket vi store mengder engangsbestikk og "kose-seg" artikler: is-skjeer, sugerør, plasttopper til drikkekopper, slush-begere osv. Her kom også kapteinen vår, Siv-Erika, ombord.

practicing Stand-up paddling in stavern by night.

practicing Stand-up paddling in stavern by night.

Some of the trash we picked up

Some of the trash we picked up

Tidlig neste morgen seilte vi videre til Arendal - makan til fin havn! På seiltur setter man stor pris på god og trygg plass til båten, tilgang på strøm og dusj. Arendal er veldig moderne, og har satset stort på service:) Dessverre, skal det mer til enn fine søppelkasser for å ha en ren havn. Vi gjorde det vi kunne for å rydde opp, og bevisstgjøre alle sommergjestene problemet med å kaste plast i havet: det forsvinner ikke.

sorting the trash into categories.

sorting the trash into categories.

Videre seilte vi til Kristiansand - her skulle vi arrangere en konsert(!) og holde et foredrag om ekspedisjonen vår og marin forsøpling.

Eline Høyer gave us a beautiful show, and Malin an encouraging speach about our responsibility towards the ocean.

Eline Høyer gave us a beautiful show, and Malin an encouraging speach about our responsibility towards the ocean.

Ferden gikk fra Kristiansand til Harmark for å plukke opp skipshunden, Neptun. Der ble vi tatt imot med åpne armer (og labber), servert grillmat, og Ina fikk klatret fra seg i trærne med barna som bodde der:). Ina og jeg satt opp hengekøyer i trærne og sov under åpen himmel - gynget i søvn av vinden, og våknet til soloppgang med utsikt over havet.

My favorite In(a)vation!

My favorite In(a)vation!

Underveis har vi opplevd så mye - steder og mennesker jeg aldri vil glemme - at jeg ikke har klart å finne tid til å skrive. I tillegg er det sånn på båt, at batteriet må brukes til det mest nødvendige.

Visiting Ocean research institute to learn about ocean conservation methods.

Visiting Ocean research institute to learn about ocean conservation methods.

I løpet av de tre ukene vi er på ekspedisjon har vi bl.a: besøkt Havforskningsinstituttet i Arendal, arrangert konsert i Kristiansand, hatt strand- og havneryddinger, undersøkt havbunnen med undervannsorbot, snakket om marin forsøpling, LØSNINGER og små ting som vi alle kan gjøre for å ta tak i problemet. TV2, UTEmagasinet, Arendalsposten, Agderposten og flere medier har fulgt med på ekspedisjonen underveis. 

Vi håper å motivere flere til å bli glad skikkelig glad i havet, leke med havet og dra på tur!

video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more


Co-founded and running global business strategy, brand and professional relations for Blueye Robotics, a company that has developed the Blueye Pioneer underwater drone that allow you to explore 150 meters below the ocean’s surface.

With a mission to empower ocean exploration and increase awareness about the health of marine environment and wildlife. 

Has been recognized by Forbes Magazine as 30 under 30 most important Tech Founders in 2018, Norway’s 50 most important female tech founders 2017 and 2018, Top 10 Norwegian Female Tech-Entrepreneurs 2018 and received The 2018 Womenomics Technology Award 2018.